Preview

Ecology and Industry of Russia

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription or Fee Access

Influence of chemical composition of natural mineral waters on development of lactose-fermenting yeast

https://doi.org/10.18412/1816-0395-2013-1-58-59

Abstract

It is developed method of milk whey recovery, that accumulated in great quantity on enterprises for milk processing, for the purpose of exclusion of it ingress into soil. It is conceptualized influence of mineral composition of growing medium on activity of eukaryotic cell. Composition of a new growing medium is render stimulatory effect on growth processes and reproduction of lactose-fermenting yeast.

About the Authors

N. I. Khamnayeva
Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления
Russian Federation


V. D. Olmoyeva
Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления
Russian Federation


References

1. Щербина Б.В., Деньщикова Е.К. Эколого-экономическая конкурентоспособность пищевых предприятий // Материалы научно-технической конференции "Технология живых систем". М.: МГУПБ, 2003.

2. Елинов Н.П. Химическая микробиология: учеб. для студентов химико-технол., технол., фармац. и др. ин-тов, аспирантов и практ. работников. М.: Высш. шк., 1989.

3. Коновалов С.А. Биохимия дрожжей. М.: Пищевая промышленность, 1980.

4. Семихатова Н.М., Чулина Е.П., Ожегова Е.И., Кочкина И.Б. Технология производства сушёных дрожжей. М.: Пищевая промышленность. 1976.

5. Доржиева Ч.Б. Разработка технологии ферментативного напитка с функциональными свойствами: дис. … канд. техн. наук. 05.18.04. Улан-Удэ, 2010.


Review

For citations:


Khamnayeva N.I., Olmoyeva V.D. Influence of chemical composition of natural mineral waters on development of lactose-fermenting yeast. Ecology and Industry of Russia. 2013;(1):58-59. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2013-1-58-59

Views: 391


ISSN 1816-0395 (Print)
ISSN 2413-6042 (Online)