

Environmental Aspects of Processing Grain Distillery Bard
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2012-1-23-25
Abstract
There are found the compositions of biologically active substances of wheat, corn, barley and millet distillery bards. Biologically active substances are separated from the liquid and solid phases of bard. There are identified their non-toxicity, gastroprotective and antioxidant activity
About the Authors
A. Sh. KayshevRussian Federation
N. Sh. Kaysheva
Russian Federation
V. A. Chelombit'ko
Russian Federation
Yu. K. Vasilenko
Russian Federation
G. V. Smolenskaya
Russian Federation
References
1. Новиков В.Б., Зверев С.В. Барда в законе / Производство спирта и ликероводочных изделий. 2007. № 2.
2. Государственная фармакопея Российской Федерации (ГФ РФ). М.: Науч. центр экспертизы средств медицинского применения, 2007. Ч. 1.
3. Методы химии углеводов / Под ред. Н.К. Кочеткова. М.: Мир, 1967.
4. Государственная фармакопея СССР (ГФ СССР). Вып. 2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. М.: Медицина, 1989.
5. Филиппов М.П. Зависимость колориметрической реакции галактуроновой кислоты и нейтральных моносахаридов с карбазолом от условий ее проведения / Изв. АН Молд. ССР. Серия биол. и хим. наук. 1976. № 1.
6. Саутина Н.В., Востриков С.В. Фракционный состав белка спиртовой дробины // Производство спирта и ликероводочных изделий. 2006. № 1.
7. Кайшева Н.Ш., Кайшев А.Ш. Способ комплексного получения биологически активных веществ из спиртовых отходов. Патент РФ 2402242, МПК A23L 1/30. / Бюл. изобретений. 2010. № 30.
8. Арасимович В.В., Балтага С.В., Пономарева Н.П. Методы анализа пектиновых веществ, гемицеллюлоз и пектолитических ферментов. Кишинев: Ред.-изд. отдел АН Молд. ССР. 1970.
9. Сидоров К.К. Методы определения острой токсичности и опасности химических веществ (токсикометрия). М.: Медицина, 1970.
10. Кайшева Н.Ш., Кайшев А.Ш. Антиоксидантное лекарственное средство на основе зерновой послеспиртовой барды. Патент РФ 2404766, МПК А61К 31/375. / Бюл. изобретений. 2010. № 33.
Review
For citations:
Kayshev A.Sh., Kaysheva N.Sh., Chelombit'ko V.A., Vasilenko Yu.K., Smolenskaya G.V. Environmental Aspects of Processing Grain Distillery Bard. Ecology and Industry of Russia. 2012;(1):23-25. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2012-1-23-25