Preview

Ecology and Industry of Russia

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription or Fee Access

An Increase in Food Value of Sparging by Cultivation of Mycophilic Fungus

https://doi.org/10.18412/1816-0395-2015-3-45-47

Abstract

One most rational way of utilization of brewage waste is the microbiological treatment. A protein foodstuff is fabricated by biotransformation of the main brewage
waste — brewery mash — with the immediate cultivation of the nontoxic industrial strain of a mycophilic fungus producing a complex of redox and hydrolytic ferments.
All replaceable and irreplaceable amino acids are found in chromatograms of hydrolyzate of the fabricated protein. A high content of lysine, arginine, threonine,
isoleucine, aspartic and glutamine acids, and an increase of sulfur-containing acids and tryptophan compared with the standard is mentioned. A fungus
possesses the cellulase, xylanase, amylase, and laccase activity; which allows it to transform a broad spectrum of cellulose-containing and lignin-containing substrates
to edible protein. A valuable quality of mycophilic fungus is the ability to synthesize irreplaceable unsaturated acids-linoleic and oleic acids and vitamins of
group B. The fabricated product of biotransformation of brewery mash can be good feed protein additive, especially to the ration of domestic animals, birds, and
fishes.

About the Authors

A.D. Burakaeva
OJSC "Research and Design Institute of Environmental Problems"
Russian Federation
kand. biol. nauk, st. nauch. sotrudnik


E.V. Levin
OJSC "Research and Design Institute of Environmental Problems"
Russian Federation
k.fiz.-mat. nauk, gen. direktor


R.F. Sagitov
OJSC "Research and Design Institute of Environmental Problems"
Russian Federation
nach. otdela innovacij i investicij


References

1. Большаков В.Н. Микробиологические процессы, протекающие при хранении пивной дробины // 11-я Пущинская Междунар. школа-конференция молодых ученых. Пущино 3 — 6.10.2007. С.56.

2. Прибытков А.В. Исследование процесса сушки пивной дробины в аппарате с закрученным потоком фаз. Диссер. ... канд. техн. наук. Ульяновск, 2003. 208 с.

3. Большаков В.Н., Солдатова В.В., Никонов И.Н., Лаптев Г.Ю,, Малаев Ю.Я., Хведосюк Т.А. Использование силосованной пивной дробины в мясном скотоводстве // 3оотехния. 2009. № 10. С.19-21.

4. Лобанок А.Г., Бабицкая В.Г., Богдановская Ж.Н. Переработка целлюлозосодержащих отходов в ценные продукты с помощью микроорганизмов. М.: ОНТИТЭИМикробиопром, 1981. 43 с.

5. Коваль Э.З., Харкевич Е.С., Закординец Л.А. Изменение содержания хитина в мицелии гифомицетов, перспективных для биоконверсии растительных субстратов // Микробиологический журнал. 1987. Т. 29. № 1. С.93-96.

6. Синицин А.П., Осипов Д.О., Рожкова А.М., Бушина Е.В., Доценко Г.С., Синицина О.А., Кондратьева Е.Г., Зоов И.Н., Окунев О.Н., Немашкалов В.А., Матыс В.Ю., Кошелев А.В. Получение высокоэффективных ферментных комплексов целлюлаз для гидролиза растительного сырья на основе штамма Penicillium verruculosum // Биотехнология. 2013. № 5. С.40-53.

7. Лобанок А.Г., Бабицкая В.Г. Микробиологический синтез белка на целлюлозе. Минск: Наука и техника, 1976. 230 с.

8. Головлев Е.Л., Скрябин Г.К. Обогащение растительных кормов микробным белком. В кн.: Биотехнология. 1984. С.41-47.

9. Буракаева А.Д. Микофильные грибы — продуценты практически важных продуктов: монография. Оренбург: "Экспресс-печать", 2013. 160 с.

10. Методы экспериментальной микологии. Справочник. Киев: Наукова думка, 1982. 550 с.

11. Филиппович Ю.Б., Егорова Т.А., Севастьянова Г.А. Практикум по общей биохимии. М.: Просвещение, 1982. С.192-216, 277-278.

12. Великая Е.И., Суходол В.Ф. Лабораторный практикум по курсу общей технологии бродильных производств. Общие методы контроля. М.: Легкая промышленность, 1983. С.162-166, 200-204.

13. Королева О.В., Явметдинов И.С., Шлеев С.В., Степанова Е.В., Гаврилова В.П. Выделение и изучение некоторых свойств лакказ из базидиомицета Cerrena maxima // Биохимия. 2001. Т. 66. № 6. С.762.


Review

For citations:


Burakaeva A., Levin E., Sagitov R. An Increase in Food Value of Sparging by Cultivation of Mycophilic Fungus. Ecology and Industry of Russia. 2015;19(3):45-47. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2015-3-45-47

Views: 465


ISSN 1816-0395 (Print)
ISSN 2413-6042 (Online)