

Transformation in the Microbial Community and of Organic Substrate During Aerobic Fermentation of Manure
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-8-22-27
Abstract
The results of a study of microbiological processes in controlled aerobic fermentation of litter dung was carried out. It was shown that the introduction of a microbial inoculum into the fermentable substrate allows to obtain an effective biofertilizer. It was found that in the process of transformation of organic matter a specific bacterial complex is formed, which significantly differs in quality composition from the microflora of the litter dung. The change in the composition of the microbial community affected the processes of humification and led to an increase in the proportion of humic acids by more than 3 times in comparison with initial substrate. Thus, along with the active processes of mineralization of organic matter, humification processes occur simultaneously, which is manifested in the formation and accumulation of humic acids. This allows us to justify the feasibility of the developed technology not only for the agro-industrial complex, but also for the microbiological processing of a wide range of organic waste into effective biofertilizers.
About the Authors
I.A. ArkhipchenkoRussian Federation
Dr. Sci. (Biol.), Leading Research Fellow
L.G. Bakina
Russian Federation
Dr. Sci. (Biol.), Head of Laboratory
A.Yu. Bruhanov
Russian Federation
Dr. Sci. (Eng.), Head of Department
O.V. Orlova
Russian Federation
Dr. Sci. (Biol.), Leading Research Fellow
S.I. Tarasov
Russian Federation
Cand. Sci. (Biol.), Head of Department
References
1. Arkhipchenko I.A., Salkinoja-Salonen M.S., Karyakina I.N., Tsitko I. Study of three fertilizers produced
2. from farm waste. Applied Soil Ecology. 2005. V. 30. Iss. 2. P. 126—132.
3. Шибаева М.Е. Использование микробных инокулюмов для направленного регулирования качества биокомпостов. В сб. "Научные основы и практические рекомендации по использованию биоудобрений из отходов животноводства для биологического земледелия". Под ред. И.А. Архипченко. СПб, 2006. С. 22—26.
4. Мёрзлая Г.Е. Проблемы использования органических отходов в агрикультуре. Экологический вестник Северного Кавказа. 2015. Т. 11. № 1. С. 40—50.
5. Седых В.А., Карауш П.Ю. Перспективы создания органических удобрений с заданными свойствами на основе птичьего помета (обзор). Плодородие. 2010. № 6 (57). С. 14—16.
6. Справочник по анализу органических удобрений. Под ред. А.И. Еськова. М., Изд-во "Агро-Вестник", 2000. 221 с.
7. Пименова М.Н., Гречушкина Н.Н., Азова Л.Г. Руководство к практическим занятиям по микробиологии. Отв. ред. Н.С. Егоров. М., Изд-во Московского Университета, 1971. С. 70—72.
8. Орлова Н.Е., Бакина Л.Г., Орлова Е.Н. Методы изучения содержания и состава гумуса. СПб., Изд-во С.-Петерб. ун-та, 2007. 145 с.
9. Методы определения активных компонентов в составе гумуса почв (для проведения сравнительных исследований в длительных опытах, реперных участках и полигонах агроэкологического мониторинга). М., ВНИИА, 2010. 32 с.
10. Мёрзлая Г.Е., Ефремов В.Ф., Лукин С.М. и др. Результаты исследования состояния органического вещества почв при длительном применении различных видов органических удобрений. Влияние длительного применения удобрений на органическое вещество почв. М., ВНИИА, 2010. С. 231—308.
Review
For citations:
Arkhipchenko I., Bakina L., Bruhanov A., Orlova O., Tarasov S. Transformation in the Microbial Community and of Organic Substrate During Aerobic Fermentation of Manure. Ecology and Industry of Russia. 2020;24(8):22-27. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-8-22-27