Preview

Ecology and Industry of Russia

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription or Fee Access

Enzymatic Hydrolysis of Spent Grains

https://doi.org/10.18412/1816-0395-2012-8-20-22

Abstract

It is considered an enzymatic method for manufacturing pentose hydrolyzates of spent grains containing mainly xylose. Its practical significance for the industry consists in involving secondary raw materials into commercial production and obtaining valuable product of xylose and based  on it xylitol. It is described the enzymatic method of hydrolysis of spent grains' various fractions; its schematic diagram is shown. It is found that the maximum yield of pentose sugars is observed when using a complex of enzymes based on Celloviridin G20x and Viscozim in the ratio 3:1 respectively.The optimal conditions of the process of hydrolysis are found.

About the Authors

I. I. Fazliyev
КНИТУ, ИОФХ им. А.Е. Арбузова
Russian Federation


S. T. Minzanova
КНИТУ, ИОФХ им. А.Е. Арбузова
Russian Federation


F. Yu. Akhmadullina
КНИТУ, ИОФХ им. А.Е. Арбузова
Russian Federation


L. G. Mironova
КНИТУ, ИОФХ им. А.Е. Арбузова
Russian Federation


References

1. Сницарь А.И., Ващук Е.А., Минко Н.Д., Рыжов С.А., Траханова Е.М. Новая линия для производства

2. муки из пивной дробины // Мясная индустрия. 2003. № 4.

3. Фараджева Е.Д., Кораблин Р.В. Получение и применение биологически активных добавок на основе вторичных ресурсов пивоварения // Пища. Экология. Качество. Материалы II Междунар. науч. практ. конф. Новосибирск, 2002.

4. Руденко Е.Ю. Современные тенденции переработки основных побочных продуктов пивоварения // Пиво и напитки. 2007. № 2.

5. Фазлиев И.И., Ахмадуллина Ф.Ю., Минзанова С.Т., Мусин Р.З., Миронова Л.Г. Перспективы переработки пивной дробины для получения ксилозы // Вестник КГТУ. 2010. № 11.

6. Антипов С.Т., Фараджева Е.Д., Шахов C.B., Кораблин Р.В., Прибытков А.В. Особенности способа получения пищевой добавки из пивной дробины и остаточных дрожжей // Хранение и переработка сельхозсырья. 2002. № 9.

7. Фазлиев И.И., Ахмадуллина Ф.Ю., Минзанова С.Т. и др. Перспективы использования пивной дробины для получения ксилозы // Материалы Всероссийской научно- практической конференции молодых ученых "Инновационные разработки молодых ученых — АПК России". Казань, 2010.

8. Рысбаева Г.С., Кедельбаев Б.Ш., Рахманбердиев Г.Р., Приходько Н.А. Пивная дробина — ценное

9. пентозосодержащее сырье для получения ксилита // Узб. хим. ж. 2009. № 6.

10. Nyun Ho Park. A new method for the preparation of crystalline L-arabinose from arabinoxyIan by enzymatic hydrolysis and selective fermentation with yeast // Biotechnology Letters. 2001. V. 23.

11. Осипов Д.О. Получение и характеристика мультиферментных комплексов карбогидраз и исследование их эффективности при осахаривании различных видов целлюлозосодержащих материалов // Автореф. дис. ... канд. хим. наук по специальности 03.01.04 — биохимия — Институт биохимии им. А.Н. Баха РАН. М., 2011.


Review

For citations:


Fazliyev I.I., Minzanova S.T., Akhmadullina F.Yu., Mironova L.G. Enzymatic Hydrolysis of Spent Grains. Ecology and Industry of Russia. 2012;(8):20-22. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2012-8-20-22

Views: 681


ISSN 1816-0395 (Print)
ISSN 2413-6042 (Online)