

Thermal Comfort and Efficiency of Ventilation Systems in the Hot Shops of Restaurant Complexes
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2017-5-28-32
Abstract
Thermal comfort in the premises of restaurant complexes is an important and urgent task. From its decision depends on the well-being of visitors, the efficiency of the stuff and the quality of products produced by him. In this article the main requirements and known principles of air exchange in restaurant complexes are considered. There was made analysis of the possibility of using the system of technological air conditioning as a type of displacement ventilation with a scheme of air distribution from the bottom to the top for industrial premises of restaurant complexes. The proposed method of supply and distribution of air has a significant effect on the efficiency of ventilation systems and increases the degree of thermal comfort.
About the Authors
S.G. Tul’skayaRussian Federation
Сand. Sci. (Eng.), associate professor
O.A. Sotnikova
Russian Federation
Dr. Sci. (Eng.), chairperson
S.V. Chuikin
Russian Federation
Сand. Sci. (Eng.), assistant professor
References
1. Сенатов И.Г. Санитарная техника в общественном питании. Издание 3-е, перераб. и доп. М.: "Экономика", 1973. 214 с.
2. Позин Г.М. Определение коэффициента воздухообмена для помещений с равномерными тепловыделениями в рабочей зоне. В кн. Организации воздухообмена в производственных помещениях. Л.: ЛДНТП, 1978. С.37-41.
3. Ерёмкин А.И., Фильчакина И.Н., Родионенко Н.В. Исследование локальной системы кондиционирования воздуха по типу вытесняющей вентиляции. Региональная архитектура и строительство. Пенза: ПГУАС. 2007. № 1. С.61-67.
4. Вебстер Т., Бауман Ф., Риз Т. Дж. Системы вентиляции с воздухораспределителями в полу. Температурная стратификация. АВОК. 2002. № 6. С.7-16.
5. Живов А.М., Nielsen Peter V., Riskowski Gerald, Шилькрот Е.О. Системы вытесняющей вентиляции для промышленных зданий. АВОК. 2001. № 5. С.36-46.
6. Тульская С.Г., Сотникова О.А. Вентиляция и экологическая безопасность вентилируемых помещений ресторанных комплексов. Экология и промышленность России. 2013. № 2. С.21-25.
Review
For citations:
Tul’skaya S., Sotnikova O., Chuikin S. Thermal Comfort and Efficiency of Ventilation Systems in the Hot Shops of Restaurant Complexes. Ecology and Industry of Russia. 2017;21(5):28-32. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2017-5-28-32