Preview

Ecology and Industry of Russia

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription or Fee Access

Innovative Technologies for Рrocessing Leather and Fur Raw Materials

https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-7-30-36

Abstract

The innovative developments in the field of processing of leather and sheepskin-fur coat raw materials are presented. New technologies make it possible to process sheepskin and leather raw materials with a minimum consumption of chemical materials, consume fresh water, generate wastewater and shorten the processing.

About the Authors

D.V. Shalbuyev
East Siberia State University of Technology and Management
Russian Federation
Dr. Sci. (Eng.), Head of Department


V.D. Radnayeva
East Siberia State University of Technology and Management
Russian Federation
Dr. Sci. (Eng.), Associate Professor


N.V. Sovetkin
East Siberia State University of Technology and Management
Russian Federation
Cand. Sci. (Eng.), Associate Professor


T.B. Tumurova
East Siberia State University of Technology and Management
Russian Federation
Post-graduate Student


References

1. Пукемо М.М., Данилович А.А. Недостижимые нормативы для очистных сооружений озера Байкал. Экология и промышленность России. 2018. Т. 22. № 7. С. 26—32.

2. Российский статистический ежегодник. М., Росстат, 2015. 543 с.

3. Официальный сайт Бурстата [Электронный ресурс]. URL: http//www. burstat.gks.ru (дата обращения 12.03.2020).

4. Раднаева В.Д., Советкин Н.В. Сокращение водопотребления при переработке кожевенного и овчинно-шубного сырья. Экология и промышленности России. 2016. Т. 20. № 8. С. 28—31.

5. Пурим Я.А. Технология выделки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья. Изд. 2-е. М., Легкая и пищевая промышленность, 1983. 216 с.

6. Думнов В.С. Проблемы интенсификации технологических процессов в производстве кожи и меха. Обзорная информация. М., ЦНИИТЭИлегпром, 1991. 35 с.

7. Григорьев Б.С. Химические материалы и технологии обработки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья. М., НИИМЕХПРОМ, 2005. 88 с

8. Батуева И.Б. Буряты на рубеже XIX—XX веков: хозяйство бурят. Скотоводство в дореволюционный период. Историко-этнограф. Очерк Улан-Удэ: Изд-во БНЦ СО РАН, 1992. 74 с.

9. Technological schemes processing of fur raw materials. H. Lowenstein sons, inc. Kirov, Lond, 2006. 272 p.

10. Пат. 2399678. Способ пикелевания мехового сырья. Медведева Е. Г., Шалбуев Д.В., Советкин Н.В. №2009113409/12; заявл. 09.04.09; опубл. 20.09.10. Бюл. № 26. 9 с.

11. Белякова В.И., Зуева В.Г., Курлатова Л.Н. Технология меха и шубной овчины. М., Легкая и пищевая промышленность, 1984. 248 с.

12. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока и молочных продуктов. Под общ. ред. А. М. Шалыгиной. М., Колос, 2000. 368 с.

13. Гаврилов Г.Б. Комплексная переработка сыворотки с целью создания продуктов нового поколения. Молочная промышленность. 2005. № 12. С. 42.


Review

For citations:


Shalbuyev D., Radnayeva V., Sovetkin N., Tumurova T. Innovative Technologies for Рrocessing Leather and Fur Raw Materials. Ecology and Industry of Russia. 2020;24(7):30-36. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-7-30-36

Views: 884


ISSN 1816-0395 (Print)
ISSN 2413-6042 (Online)