

Innovative Technologies for Рrocessing Leather and Fur Raw Materials
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-7-30-36
Abstract
The innovative developments in the field of processing of leather and sheepskin-fur coat raw materials are presented. New technologies make it possible to process sheepskin and leather raw materials with a minimum consumption of chemical materials, consume fresh water, generate wastewater and shorten the processing.
About the Authors
D.V. ShalbuyevRussian Federation
Dr. Sci. (Eng.), Head of Department
V.D. Radnayeva
Russian Federation
Dr. Sci. (Eng.), Associate Professor
N.V. Sovetkin
Russian Federation
Cand. Sci. (Eng.), Associate Professor
T.B. Tumurova
Russian Federation
Post-graduate Student
References
1. Пукемо М.М., Данилович А.А. Недостижимые нормативы для очистных сооружений озера Байкал. Экология и промышленность России. 2018. Т. 22. № 7. С. 26—32.
2. Российский статистический ежегодник. М., Росстат, 2015. 543 с.
3. Официальный сайт Бурстата [Электронный ресурс]. URL: http//www. burstat.gks.ru (дата обращения 12.03.2020).
4. Раднаева В.Д., Советкин Н.В. Сокращение водопотребления при переработке кожевенного и овчинно-шубного сырья. Экология и промышленности России. 2016. Т. 20. № 8. С. 28—31.
5. Пурим Я.А. Технология выделки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья. Изд. 2-е. М., Легкая и пищевая промышленность, 1983. 216 с.
6. Думнов В.С. Проблемы интенсификации технологических процессов в производстве кожи и меха. Обзорная информация. М., ЦНИИТЭИлегпром, 1991. 35 с.
7. Григорьев Б.С. Химические материалы и технологии обработки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья. М., НИИМЕХПРОМ, 2005. 88 с
8. Батуева И.Б. Буряты на рубеже XIX—XX веков: хозяйство бурят. Скотоводство в дореволюционный период. Историко-этнограф. Очерк Улан-Удэ: Изд-во БНЦ СО РАН, 1992. 74 с.
9. Technological schemes processing of fur raw materials. H. Lowenstein sons, inc. Kirov, Lond, 2006. 272 p.
10. Пат. 2399678. Способ пикелевания мехового сырья. Медведева Е. Г., Шалбуев Д.В., Советкин Н.В. №2009113409/12; заявл. 09.04.09; опубл. 20.09.10. Бюл. № 26. 9 с.
11. Белякова В.И., Зуева В.Г., Курлатова Л.Н. Технология меха и шубной овчины. М., Легкая и пищевая промышленность, 1984. 248 с.
12. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока и молочных продуктов. Под общ. ред. А. М. Шалыгиной. М., Колос, 2000. 368 с.
13. Гаврилов Г.Б. Комплексная переработка сыворотки с целью создания продуктов нового поколения. Молочная промышленность. 2005. № 12. С. 42.
Review
For citations:
Shalbuyev D., Radnayeva V., Sovetkin N., Tumurova T. Innovative Technologies for Рrocessing Leather and Fur Raw Materials. Ecology and Industry of Russia. 2020;24(7):30-36. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-7-30-36