

Some Aspects of the Influence of Residual Amounts of Glyphosate Herbicide in Soil On Cultural Plants
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-5-24-27
Abstract
Studies have been conducted on the effect of residual quantities of the most common herbicide Glyphosate (0.8; 1.4; 17) mg / kg of soil on the greens of peas and oats. Spectrophotometrically analyzed samples for their content of beta-carotene, which protects the cells of the immune system from damage by free radicals and can improve the immune system. The data obtained showed that the higher the content of herbicide in the soil, the less beta-carotene in samples of hay. The results of the experiments showed that the height of pea seedlings decreases when the soil is treated with Glyphosate. When the concentration of the herbicide is 1.4 mg / kg, it decreases by 32 % compared to the control; when selenium is added, the difference compared to untreated soil is 23 %. less than in the control sample. A sharp decrease in vitamin B2 and vitamin A in greens of peas grown in soil treated with Glyphosate is shown. The content of vitamins increases with the addition of selenium to the soil. The obtained experimental data indicate a decrease in beta-carotene, vitamins A and B2 in greens grown on soil containing Glyphosate.
About the Authors
I.A. DobrosmyslovaRussian Federation
Cand. Sci. (Biol.), Associate Professor
A.A. Sazanova
Russian Federation
Cand. Sci. (Chem.), Associate Professor
O.E. Nasakin
Russian Federation
Dr. Sci. (Chem.), Dean
References
1. Зинченко В.А. Химическая защита растений: средства, технология и экологическая безопасность. Учеб. пособие для вузов. М., КолосС, 2005. 232 с.
2. Ганиев М.М., Недорезков В.Д. Химические средства зашиты растений. М., КолосС, 2006. 248 с.
3. Зуза B.C. Толерантность культурных растений к гербицидам. Агрохимия. 2006. № 10. С. 46—51.
4. Ефремов И.В., Быкова Л.А. Разработка методики оценки влияния гербицидов на фотосинтетический аппарат растительных тканей. Вестник ОГУ. 2004. № 1. С. 128—132.
5. Захаренко В.А., Захаренко А.В. Экономические аспекты применения пестицидов в системе фитосанитарной стабилизации земледелия России. Агрохимия. 2003. № 11. С. 85—96.
6. Огородникова С.Ю. Реакции растений на действие низких концентраций глифосата. Матер. науч. конф., посв. 110-летию Вятской с.-х. опытной станции. Киров, 2005. С. 264—269.
7. Жариков М.Г., Спиридонов Ю.Я. Изучение влияния глифосатсодержащих гербицидов на агроценоз. Агрохимия. 2008. № 8. С. 81—83.
8. Кузнецова Е.М., Чмиль В.Д. Глифосат: поведение в окружающей среде и уровни остатков. Современные проблемы токсикологии. 2010. № 1. С. 87—95.
9. Ларионова O.A. Влияние стрессового воздействия гербицидов и сорных растений на биологическую полноценность семян. Вестник Челябинского агроинжинерного университета. 2005. № 46. С. 125—128.
10. Заживихина Е.И., Маркова С.А., Смирнова С.Н. Гидрометасиликат натрия. Матер. XVII Междунар. науч.-техн. конф. под общ. ред. В.М. Панарина "Современные проблемы экологии". Тула, 2017. С. 109—110.
11. Вихрева В.А., Лебедева Т.Б., Надежкина Е.В. Применение антистрессовых препаратов при гербицидной обработке посевов ярового ячменя. Агрохимия. 2011. № 5. С. 58—52.
12. Яблонская Е.К. Влияние гербицида 2,4-Д и антидота Фуролан на ростовые и синтетические процессы в проростках озимой пшеницы. Научный журнал КубГАУ. 2006. № 24(8). С. 8—11 .
13. Пат. 2656141 РФ. Заживихина Е.И., Сазанова А.А., Маркова С.А., Заживихин Д.А. Гербицидная композиция. Патентообладатель ФГБОУ ВО Чувашский государственный университет им. И.Н. Ульянова. 2017. Бюл. № 16.
14. Заживихина Е.И., Маркова С.А., Смирнова С.Н., Заживихин Д.А. Синтез и исследование биологически активных препаратов (макро-, микро-, ультраэлементов на основе терпеноидов. Республиканская науч.-практ. конф. "Наука и развитие села". Чебоксары, 2009. С. 77—80.
15. Горбачев В.В., Горбачев В.Н. Витамины. Макро- и микроэлементы. Справочник. М., Медицинская книга, 2011. 428 с.
16. Малер Г., Кордес Ю. Основы биологической химии. М., Мир, 2011. 567 с.
17. Букин В.Н. Витамины. М., Пищепромиздат, 2014. 472 с.
18. Курегян А.Г. Спектрофотометрия в анализе каратиноидов. Фундаментальные исследования. 2015. № 2-23. С. 5166—5172.
19. Чупахина Г.Н., Масленников П.В. Методы анализа витаминов. Практикум. Калининград, Изд-во КГУ, 2004. 36 с.
Review
For citations:
Dobrosmyslova I., Sazanova A., Nasakin O. Some Aspects of the Influence of Residual Amounts of Glyphosate Herbicide in Soil On Cultural Plants. Ecology and Industry of Russia. 2020;24(5):24-27. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2020-5-24-27