

Biotechnological Solutions in Utilization of Wastes of Alcoholic, Wine-Breeding and Brewery Productions
https://doi.org/10.18412/1816-0395-2018-11-30-33
Abstract
The issues of increasing the nutritional value of waste alcohol, brewing and wine industry by cultivating an assimilating ethanol and the strain of mycophilic fungus Hypomyces odoratus VKPM F-242, which produces a complex of hydrolytic enzymes, are considered. The data obtained may be of practical interest for the disposal of wastes from the fermentation industry with obtaining amino acid-rich and environmentally friendly feed additives for livestock.
About the Authors
A.D. BurakaevaRussian Federation
Cand. Sci. (Biol.), Associate Professor
G.V. Petrova
Russian Federation
Dr. Sci. (Agricalture), Rector
S.V. Sorokun
Russian Federation
director
P.V. Igontov
Russian Federation
scientific consultant
References
1. Кретович В.Л. Биохимия зерна и хлеба. М., Наука, 1991. С. 7—12.
2. Тагирова П.Р. Совершенствование технологии переработки выжимки винограда, выращиваемого в Чеченской Республике. Дисс. … канд. техн. наук. Краснодар, 2017. 134 с.
3. Vaccarino C., Lo Curto R. B., Tripodo M. M., Patane R., Ragno A. Grape marc as a source of feedstuff after chemical treatments and fermentation with fungi. Bioresour. Technol. 1992. V. 4. № 1. С. 35—41.
4. Большаков В.Н., Солдатова В.В., Никонов И.Н., Лаптев Г.Ю,, Малаев Ю.Я., Хведосюк Т.А. Использование силосованной пивной дробины в мясном скотоводстве. 3оотехния. 2009. № 10. С. 19—21.
5. Гельфанд Е.Д. Эффективность использования послеспиртовой барды при производстве кормовых дрожжей. Производство спирта и ликероводочных изделий. 2008. № 2. С.19.
6. Karikurubu J., Kasyanov G.I., Shtatskaya T.V. Perspectives in development of the technology of tropical fruits transformation in the Republic of Burundi. Agriculture, forestry and water management. 2013. № 11. URL: http://agro.snauka.ru/en/2013/11/1245.
7. Межиня Г.Р., Кристапсонс М.Ж., Калныня Д.Э. Биотехнология белковых препаратов для кормопроизводства. Обзорная информация. Сер. 4. Биосинтез кормовых продуктов из нефтяного сырья, органических кислот и спиртов. М., 1982. С. 4—14.
8. Буракаева А.Д. Микофильные грибы — продуценты практически важных продуктов. Оренбург, Типография "Экспресс-печать", 2013. 160 с.
9. Лобанок А.Г., Бабицкая В.Г. Микробиологический синтез белка на целлюлозе. Минск, Наука и техника, 1976. 230 с.
10. Методы экспериментальной микологии. Справочник. Киев, Наукова думка, 1982. 550 с.
11. Филиппович Ю.Б., Егорова Т.А., Севастьянова Г.А. Практикум по общей биохимии. М., Просвещение, 1982. С. 192—216, С. 277—278.
12. Белки семян зерновых и масличных культур. Под ред. В.П. Плешкова. М., Колос, 1977. С. 277—283.
13. Великая Е.И., Суходол В.Ф. Лабораторный практикум по курсу общей технологии бродильных производств. Общие методы контроля. М., Легкая промышленность, 1983. С. 162—166, 200—204.
14. Leskovac V., Pavkov-Pericin D. Evidence for a histidine and cysteine residue in the substrate binding site of yeast alcohol dehydrogenase. Biochem. J. 1975. V. 145. №3. P. 581—588.
15. Синицин А.П., Осипов Д.О., Рожкова А.М., Бушина Е.В., Доценко Г.С., Синицина О.А., Кондратьева Е.Г., Зоов И.Н., Окунев О.Н., Немашкалов В.А., Матыс В.Ю., Кошелев А.В. Получение высокоэффективных ферментных комплексов целлюлаз для гидролиза растительного сырья на основе штамма Penicillium verruculosum. Биотехнология. 2013. № 5. С. 40—53.
16. Синицын А.П., Черноглазов В.М., Гусаков А.В. Методы изучения и свойства целлюлитических ферментов. Итоги науки и техники. Сер. "Биотехнология". М., Наука, 1990. Т. 25. С. 152.
Review
For citations:
Burakaeva A., Petrova G., Sorokun S., Igontov P. Biotechnological Solutions in Utilization of Wastes of Alcoholic, Wine-Breeding and Brewery Productions. Ecology and Industry of Russia. 2018;22(11):30-33. (In Russ.) https://doi.org/10.18412/1816-0395-2018-11-30-33